سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آسیب شناسی اینترنت (1)

 

آسیب شناسی اینترنت (1)
نویسنده:محمد جواد رمضانی

مقدمه :

 

اینترنت را می توان از محصولات دوران جنگ سرد و حاصل هراس وزارت دفاع آمریکاازخطرات جنگ هسته ای دانست. آرپانت سلف اینترنت یک شبکه آزمایشی بود که به عنوان یکپروژه ملی از طرف آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته وابسته به وزارت دفاع آمریکا ازسال 1970 آغاز بکار کرد. و طی دهه 80 به یک پروژه فراگیر ملی و تا حدودی بین المللیتبدیل شد. درسال 1987 موسسه ملی علوم آمریکا،NSFNETرا برای ارائه ارتباطات شبکه ایبه مراکز تحقیقاتی بیشتر و گسترش شبکه بین المللی تاسیس نمود. در سال 1987 شبکهاینترنت مشتمل بر ده هزارکاربر بود و در سال 1989 این تعداد به صد هزار رسید. 
درسال 1990 آرپانت به زندگی خود خاتمه داد ولی اینترنت به رشد خود ادامه داد تاجاییکه در دهه نود هر ساله تعداد کامپیوترهای موجود در شبکه اینترنت دو برابر شده است.از سال 1997 با تجاری شدن اینترنت خدمات آن بشدت تنوع و افزایشو هزینه های دسترسی به آن بشدت کاهش یافت. در واقع در آمریکا هردو ثانیه یکhost بهاینترنت اضافه می شود. از میان سرویسهای متعدد اینترنت، سرویس وب با شبکه جهان گستربخاطر توان گرافیکی بالا و ارائه خدمات متون مرتبط رشد چشمگیری داشته است .تقریبا هر سه ماه یکبار توسعه وب دو برابر می شود. 
آماری از 175 میلیون استفاده کننده اینترنت را در جهان می بینیم در سال 1999:

1- آمریکا و کاناد 58%
2-آمریکای لاتین3% 
3-آفریقا 1%
4-آسیا و اقیانوسیه14%
5-اروپا23%
6-خاورمیانه1%
هیچ کشوری به اندازه آمریکا در زمینه اینترنت تلاش نکرده است. با توجه به اینکه 60% کاربران اینترنت جهان در آمریکای شمالی زندگی می کنند آن کشور سعی دارد در شبکه جهانی نقشی محوری ایفا کند و از اینترنت در راستای افزایش سلطه بر جهان در ابعد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی استفاده کند. از این رو هیچ کشور دیگری همچون آمریکا شبکه بندی نشده و برای عملکردهای اقتصادی و اجتماعی به سیستمهای اطلاعات وابسته نیست. آنها در نظر دارند خطوط الیاف نوری پر ظرفیت در سراسر قاره آمریکا و در طول کرانه ها کار گذاشته و از این طریق خانه های بیشتری را به یکدیگر پیوند دهند و اطلاعات فراوانتری با هزینه های کمتر در اختیار بگذارند.
اینترنت مانند هزاران ابزار مدرن دیگر می تواند در جهت مثبت و یا منفی به کار گرفته شود. برای مثال از اینترنت می توان در جهت فعالیت های فرهنگی و تبلیغات دینی و یا اشاعه فساد و فحشاء و امور خلاف اخلاق استفاده نمود، کما اینکه سایت های مذهبی زیادی در اینترنت اقدام به تبلیغ دین می کنند و به موازات آنها سایت های بیشماری در تلاش اشاعه فساد و فحشاء هستند. اینترنت در حال حاضر سرشار از اطلاعاتی است که لزوماً دانش نیستند و تماماً بدون کنترل منتشر می شوند. برای کسانی که فاقد زمینه آموزشی اساسی و کامل هستند تشخیص اطلاعات درست از نادرست و عقاید جدی از ناپخته یا پیشنهادهای علمی از پیشنهادهای نشدنی، دشوار است. روی هم رفته حتی یک کودک می تواند از طریق اینترنت از گروهای نفرت دیدن کند یا بر حسب اتفاق تحت تأثیر تصاویر گوناگون زیانبار یا تبلیغات غیر عادی از چهار گوشه جهان قرار گیرد. عقاید بزرگ در هر کجای جهان که مطرح شود، بسیارسریعتر از قبل در سراسر این کره خاکی منتشر می شود. از سوی دیگر، امکان رشد مردم باوری در چارچوب حزب بین المللی know nothing نیز قابل انکار نیست زیرا شبکه اینترنت هماهنگی میان گروههایی را که برای صلح و حقوق بشر فعال هستند تسهیل خواهد کرد.
از طرفی با عنایت به امکانات مناسب ارتباطی اینترنت، این شبکه مورد توجه سازمانهای اطلاعاتی نیز می باشد و این قبیل سازمانها با بهرگیری از امکانات وسیع مبادرت به نشان و استخدام عوامل خبری می نمایند. سوء استفاده های مالی و تجاری و کلاهبرداریهای اینترنتی گونه ای دیگر سوء استفاده از اینترنت می باشد که در سالهای اخیر مورد توجه بزهکاران قرار گرفته است. احساس رو به رشد و قدرت در افراد بسیاری که ادراکات آنان به خاطر استفاده از فناوری گسترش یافته است می تواند توازن اخلاقی را از بین ببرد. اگر این امر در سطح گسترده ای روی دهد حتی می تواند بسیاری از منابع همان نظام فرهنگی که چنین آزادی عملی را بوجود آورده است از میان بردارد. چنین پدیده ای توازن روشهای مدنی برپا دارندة جوامع دمکراتیک را تهدید خواهد کرد. مرزهای عقاید بین المللی نیز نفوذ ناپذیرتر خواهند بود. دولت ها برای جلوگیری از رخنه عقاید و کالاهای اقتصادی و تهدیدات به درون مرزهای خود به گونه ای فزاینده با مشکل رو به رو می شوند در سطحی میان دولت ها فناوری نشان دهنده تاثیر یکسان سازی شدید در توانایی آسیب رساندن به دیگران از طریق مرزهای کشور است. دیگر برای کشورهای کوچک و حتی گروها و افراد پولدار چه به صورت باندهای جنایتکار و چه به صورت تروریست دست یافتن به فناوری های بسیار خطرناک مستلزم سرمایه گذاری اساسی در زیر ساختها علمی و صنعتی نخواهد بود.
خلاصه کلام اینکه اینترنت بازاری است که در سطح جهان گسترده است و در آن همه چیز یافت می شود و هر کس به فراخور حال خود خوشه ای از آن بر می گیرد. کاربران زیادی روزانه به اینترنت سر می زنند و از امکانات آن بهره می گیرند و در همین حال افراد سودجو با ایجاد سایت های خاص خود سعی می کنند تا این مشتریان را به سمت خود جلب نموده و به مقاصد خود نایل آیند، از طرفی بسیاری از مراکز علمی، تجاری، فرهنگی، خبری و... نیز به دنبال استفاده صحیح از این شاهراه اطلاعاتی هستند و بدین لحاظ با ایجاد سایت های مناسب مترصد انجام امور مثبت هستند. اما عده ای سود جو یا مغرض به اشکال گوناگون به سایت های آنان حمله کرده و مبادرت به خرابکاری می نمایند و این بدان معناست که در اینترنت هیچکس مصون از تهدید نیست. گاه سایت های اینترنتی به عنوان تهدیدی برای کاربران مطرح می شود و گاه برعکس کاربران سودجو تهدیدی برای سایت های اینترنتی پدیدار می گردند. بنابراین فناوری جدید بر خلاف اینکه انسانها را به یکدیگر نزدیکتر می سازد، در جهان شکاف ایجاد کرده است. در این مختصر ما سعی داریم تا گوشه ای از این جنجال اینترنتی را برای شما بازگو کنیم تا با شناخت بهتر بتوانیم از این شاهراه اطلاعاتی در جهت مناسب استفاده نماییم. این آسیب ها به شرح زیر است:

اشاعه فساد و فحشاء :

کامپیوتر و به دنبال آن اینترنت هم نیاز به نوعی خاص از سواد و مهارت دارد و همالگوهای فرهنگی و رفتاری ویژه ای را به دنبال می آورد. مهمترین مسائل اینترنت ازلحاظ فرهنگی عدم تطابق محتوای ارائه شده با الگوهای فرهنگی و هنجارهای رفتاری جوامعمختلف است. تکنولوژی اینترنت برای بیشترین سرعت و کمترین کنترل طراحی شده است، لذااعمال کنترلهای اخلاقی در آن دشوار است. حجم بالای محتوای مستهجن تجاری و مجانی دراینترنت یکی از معضلات اخلاقی و خانوادگی است. وبیشترین تأثیر را بر روی بنیانهای خانواده گذاشته است و در این بین نیز کودکان و نوجوانان را بسیار تهدید می کند. 
آنچه به عنوان فساد وفحشاء مطرح می شود بستگی مستقیم به نگرش انسانها و نظام ارزشی و اخلاقی دارد، برای مثال در کشورهای اروپایی و صنعتی جهان که نظام ارزشی آنها مبتنی براصالت انسان «اومانیسم» استوار است، محور اصلی امور انسان و رفاه و لذت طلبی اوست. بنابراین موضوع ارتباطات جنسی از آن قبح و زشتی که در نظر یک مسلمان معتقد دارد، برخوردار نیست و به همین دلیل این موضوع در تمام شئون زندگی مردم غرب به صورت کاملاً عادی در آمده است و هیچگونه قبح و زشتی برای آن متصور نمی باشند و حتی با این کار تجارت سود آوری نیز دارند. بنابراین در بسیاری از کشورهای غربی ایجاد و راه اندازی سایت های جنسی و شبکه های تلویزیونی خاص این موضوع هیچگونه منع قانونی ندارد. آنچه جرائم اینترنتی مرتبط با اشاعه مفاسد اخلاقی است، عموماٌ مشتمل بر در اختیار قرار دادن متون، تصاویر و فیلمهای مستهجن به کودکان و نوجوانان و یا درگیر ساختن آنها در سوء استفاده های جنسی از کانال ارتباطی شبکه های اینترنتی و انعکاسی، ارجاعات ناخواسته، به دام انداختن کودکان و طرح ریزی آشنایی با آنان برای اغفال و سوء استفاده جنسی در مراحل بعدی است. 
جرم دیگر استفاده کارمندان از این سایت ها در ساعات اداری و تلف کردن وقت برای اینها است. خطرناکترین وجوه جرائم رایانه ای مرتبط با مفاسد اخلاقی، شکل گیری باندهای تبهکاری بین المللی سوء استفاده جنسی از کودکان، تهیه منابع قابل عرضه بر روی شبکه های رایانه ای و نقل و انتقال این منابع می باشد که آثار نامطلوب بسیاری در جهان گذاشته و باعث تحریک افکار عمومی شده است و اغلب دامنگیر کشورهای جهان سوم بویژه کشورهای فقیرنشین آسیای جنوب شرقی شده است. وجود گروههای منحرف که به تبادل پیام و منابع غیر اخلاقی می پردازند نیز اشاعه فحشاء در سیستمهای رایانه ای را افزایش قابل توجهی داده است. از آنطرف حجم مراجعات به این سایت ها نیز بسیار زیاد است.
در زیر توجه شما را به ‌آمارها رسیده درباره اینترنت و مسائل آن جلب می نمایم :


مطلب بعدی : دانلود کتاب آسیب های اجتماعی